recent project

de Baars nieuwbouw

recent project

Interieurbouw de Baars

recent project

de Groene Vuurvlinder

recent project

Trompetter nieuwbouw

recent project

Nieuwbouw bedrijfspand

Een bijzonder project in Baars Terug naar overzicht

Midden op een grote leemkop aan de rand van een dal in Baars  (OV) staat een opvallende boerderij. Het uitzicht vanuit het pand over de glooiende velden en de Belvedère is adembenemend.  De bewoners van deze bijzondere boerderij besloten in 2013  hun pand duurzaam te laten verbouwen met natuurlijke materialen, zoals Red Cedar voor de buitenzijde en Bamboe voor de binneninrichting.  Natuurlijk wilden zij vanuit hun woning, optimaal kunnen genieten van het prachtige uitzicht. Zij schakelden architecten bureau ONIX  uit Groningen in voor het ontwerp en vroegen ons om het te realiseren.

Uitvoering van een opvallend ontwerp

De oorspronkelijk rietgedekte schuur is grotendeels gehandhaafd.  Bijzonder is dat het nieuwe woongedeelte als het ware in de rietenkap van de boerderij schuift. De gevels van de stal zijn vervangen door een houtskeletconstructie met een hoge isolatiewaarde (R=5.0) en  een buitenbekleding van duurzaam Lariks. 
De gevels van het nieuwe woongedeelte zijn bekleed met fijnbezaagd Red Cedar in de kleur zwart. Dit contrasteert prachtig met het riet van de schuur. De grote glasgevel aan de voorzijde biedt  een prachtig uitzicht over het glooiende landschap en is overkapt met een fors overstek. Hierdoor blijft het zomers koel, maar kan in de winter toch worden geprofiteerd van binnenvallend zonlicht. Op het dak van het bijgebouw zijn zonnepanelen aangebracht die voor een belangrijk deel in de stroomvoorziening van de woning voorzien.

Bamboe: veelzijdig en duurzaam

Het gebruik van Bamboe in dit project was voor ons bouwbedrijf een nieuwe en leerzame uitdaging. Om het perfect te kunnen toepassen hebben wij ons verdiept in alle “in en outs” van het materiaal.  Bij dit project is het gebruikt voor verschillende toepassingen zoals kasten, vloeren, trap en wanden. Bamboe is sterk en groeit snel. Het materiaal is afkomstig uit China en wordt daar in productiebossen verbouwd, zodat het niet ten koste gaat van de Panda’s. Het is, zeker bij toepassing binnen, een duurzaam alternatief voor tropische hardhoutsoorten.

Wilt u meer weten over duurzame renovatie neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Foto's